Aanbevolen Informatie

Op deze bladzij links naar websites en filmpjes over interessante initiatieven in Nederland en daarbuiten.
Verder links naar goede, gratis software.

Nederland

»»  link:Repair Café

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!

»»  link:Gered Gereedschap

Wist je dat er in de gemeente Emmen maar liefst zes inzamelpunten zijn?

»»  link:Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid

Beleef de natuur met het IVN, Instituut voor natuurbeschermingseducatie (o.a. activiteiten bij jou in de buurt).

»»  link:Durf te vragen

Het verhaal achter "#durftevragen" op Twitter. Voor wie dat niets zegt: met hulp van anderen kun je meer dan je denkt. Bekijk het filmpje!

»»  link:Bernard Lietaer

Naar een nieuwe cultuur van geld. Interview met Bernard Lietaer;
(de Belgische bankier Bernard Lietaer over Alternatief geld).

Software

»»  download:LibreOffice

Voor de meeste gebruikers van Microsoft Office® is LibreOffice een prima alternatief, zeker als het om tekstverwerken gaat. Maar wie gewend is geavanceerde functies in Excel® of PowerPoint® te gebruiken zal LibreOffice tegenvallen.

»»  download:Google Drive

Wanneer je het niet erg vindt jouw documenten online te bewaren kun je, in plaats van LibreOffice, software van Google gebruiken. Google Drive is daarbij je gratis online harde schijf; overal waar je een internetverbinding hebt kun je bij jouw documenten.

»»  download:Everything(alleen Windows)

Everything vindt bestanden op je pc en doet dat snel. Even snel als jij de naam (of een deel ervan) kunt intypen. Een echte aanrader!

Internationaal

»»  link:BerkShares

In Berkshire (Massachusetts, VS) reageerde een groep ondernemers, gesteund door lokale banken, op de crisis met de uitgifte van regiogeld om zo de lokale economie te stimuleren.

»»  links:Community Exchange System FAQ

Een manier om internationaal goederen of diensten te verhandelen is het Community Exchange System. Een korte uitleg vind je in de FAQ.

»»  link:"Aardappelbeweging"

De Griekse "Aardappelbeweging" schakelt tussenhandel uit: boeren verkopen rechtstreeks aan particulieren.

»»  link:Fourth Corner Exchange

Fourth Corner Exchange, met de "life dollar" als betaalmiddel, heeft behalve in Noordamerika ook in Europa deelnemers. Naast lokale indirecte ruilhandel (LETS) is zo internationale indirecte ruilhandel mogelijk.

»»  links:Chiemgauer Regiogeld

Waardebonnen van Chiemgauer zijn er om buurt- en dorpswinkels rond de Chiemsee in Duitsland te steunen t.o.v. winkelketens. Ze kunnen worden besteed bij deelnemende winkeliers, die ze ook als onderling betaalmiddel gebruiken. Particulieren gebruiken het om diensten en tweedehands spullen te verhandelen. De site van Regiogeld laat meer van dergelijke initiatieven zien.

»»  links:Openmoney slideshow

Openmoney.org gaat een stapje verder. Na experimenten in Canada en Japan bedacht het de "community way dollar". Van dat betaalmiddel kunnen op lokaal niveau bedrijven zowel als particulieren profiteren. Zie voor een korte uitleg de slideshow.

werken voor turven

Internetbrowsers

»»  download:Firefox

Internet beleven zoals het bedoeld is? Installer dan deze browser: beter, sneller èn veiliger dan de Internet Explorer.