LETS Vaak Gevraagd

Hieronder lees je antwoorden op de vragen die ons het vaakst worden gesteld. Zit jouw vraag er niet bij? Klik hier om hem te stellen.

Wat is dat: LETS?

De LETS Ruilkring Emmen (deelnemers wonen verspreid over Zuidoost Drenthe) biedt met "turven" een alternatief voor geld. Je kunt bij LETS handelen zonder dat er een euro aan te pas komt. Kenmerkend voor LETS: vriendelijkheid, eerlijkheid en vertrouwen. Kom daar nog eens om, in de "gewone" economie…

Hoeveel kost het om mee te doen?

Zaalhuur, serverruimte (voor deze website) en zo nog een paar dingen kunnen wij niet in turven betalen. Daarom betaal je ieder jaar de contributie (€ 10,—) in "gewoon" geld.

Wat is de waarde van jullie "geld"?

De waarde van onze "turven" is onmogelijk vast te stellen. Omdat mensen graag een idee van waarde hebben zeggen we soms dat een turf hetzelfde is als € 1,–. De turf is waardevast: inflatie kennen we niet! Daarom zal één uur werk over tien jaar even veel kosten als nu.

Hoe begin ik, zonder turven?

Na betaling van de contributie krijg je van de Bank nieuwe Turven. Bij LETS hoef je niks op je rekening te hebben om te kunnen kopen. Wanneer je koopt, kun je rood komen te staan. Dat is bij LETS nooit erg, zolang je het niet tè bont maakt. Je betaalt niet eens rente over je negatieve saldo! Rood staan betekent bij ons dat je de LETS-gemeenschap nog diensten schuldig bent.

Het enige wat we van je vragen, is dat je geregeld turven verdient door iets voor een ander te doen. Wanneer je dat doet zal je saldo makkelijk oplopen. Maar: sparen heeft bij ons geen zin. Ons "geld" heeft buiten LETS geen waarde. We geven je ook geen rente op je saldo, wat je maar het beste kunt uitgeven. Doe dat vaak, want ons "geld" moet rollen!

Wordt daar misbruik van gemaakt?

Voordat je aan iemand gaat verkopen, kijk je op deze site naar haar/zijn bladzij. Staat de koper tè diep in het rood, dan zul je een waarschuwing zien. In zo'n geval verkoop je niet. Zou je wel verkopen, dan levert dat je niets op: er worden geen turven naar jouw rekening overgeboekt.

Mag ik bijbetalen in euro's?

Misschien heb je te weinig saldo? Rood staan mag, zolang je het niet tè bont maakt. Je mag zelfs, in bijzondere gevallen en na toestemming van de bank, tijdelijk over je limiet gaan. Bijbetalen in euro's is dan ook nergens voor nodig.

Gemaakte onkosten (zoals aangeschafte, in euro's afgerekende materialen) worden in euro's afgerekend — tenzij verkoper en koper anders overeenkomen.

Hoe weet ik de waarde ergens van?

De turf is op tijd gebaseerd: één uur is tien turven waard. Afwassen kost, net als juridisch advies, privé-les of voorlezen tien turven per uur.

Bij goederen gaan sommige verkopers, als startpunt voor onderhandelingen, uit van de waarde in euro's die zij aan een te verkopen object toekennen. Daarbij is € 1,– hetzelfde als één turf. Maar de werkelijke waarde wordt bepaald door de werking van vraag en aanbod binnen LETS.

Hoe veilig zijn mijn gegevens?

LETS geeft persoonlijke informatie, zoals e-mailadressen, niet door aan anderen en zal dat in de toekomst ook niet doen.

Op deze site ingelogde leden kunnen de contactgegevens van andere leden zien, voorzover die leden daarvoor toestemming hebben gegeven. Alleen algemene informatie over LETS is door iedereen te bekijken.

inflatie

Hoe zit het met de belasting?

Zolang je minder dan drieduizend turven per jaar verdient hoef je als particulier niets op te geven.

Voor ondernemers (ook freelancers en ZZP'ers) ligt het anders. Turven die je uitgeeft ten behoeve van de onderneming èn turven die je verdient met ondernemingsactiviteiten horen in je administratie én in je aangifte voor te komen.

Maar: zolang je jaarlijks minder dan drieduizend turven omzet draait, zal de Belastingdienst niet actief controleren en geen loonheffing, inkomsten- of omzetbelasting heffen.

Turven die je verdient met activiteiten die niets met jouw onderneming te maken hebben (hobbymatige activiteit, of verkoop van overbodige spullen) hoef je alleen op te geven wanneer het totaal, vermeerderd met de zakelijk verdiende turven, boven de drieduizend uitkomt.

Hoe moet ik inloggen?

Nadat je lid bent geworden en de contributie is betaald krijg je jou persoonlijke inloggegevens voor de Ledenpagin's. Op de "Ledenpagina's" vind je, in plaats van een greep uit ons aanbod zoals elders op deze site, ons hele aanbod. Verder staan er alle openstaande vragen. Ook over onze leden kun je er informatie vinden.

Ledenpagina's zijn alleen toegankelijk voor leden van de LETS ruilkring Emmen.

Hoe veilig is deze website?

Onze Site werkt met een beveiligde verbinding, via officiële SSL certificaten, dit herken je aan het "slotje" in de adresbalk van je Browser en het website adres begint met "https:".

De Site is het beste te bekijken in "Firefox", kijk eens op deze bladzijde en klik op de knop "Gratis download". Bovendien werk je met Firefox snel, makkelijk én veilig.

Sommige animatie's werken niet in de "Windows 10 Edge" Browser, dit heeft geen invloed op de verdere werking van de Site!