LETS Agenda

Komende Activiteiten

datum aanvang activiteit
geen geen Geen items in de agenda

Kom naar het turfcafé

Het reizende turfcafé is open! Met, steeds bij een van de leden, een bijeenkomst waar je elkaar leert kennen, spulletjes aanbiedt of informatie uitwisselt.
De gastvrouw of gastheer kan iets over haar/zijn interesse, werk of hobby vertellen, maar kiest soms voor een andere invulling van de bijeenkomst.

Het turfcafé bezoeken? Meld je van tevoren aan bij degene waar het reizende café neerstrijkt. Een turfcafé bij jou thuis? Neem contact op met de kerngroep voor de planning.


~~~

Wilt je ook een Turfcafe houden! Meld dit dan nu!

Meld HIER nu jouw turfencafé aan!

~~~

Eerdere bijeenkomsten

Een indruk van enkele van de eerder gehouden turfcafés.

Op 5 maart 2014, bij Wil:

Een door Wil perfect voorbereide avond, waar een dozijn bezoekers haar hoorde vertellen over het werk van een professional organizer.
Achteraf hoorde ik van verschillende mensen dat zij opruimtips thuis hebben toegepast. Wie weet wat dat voor moois gaat opleveren voor de rommelmarkt van 31 mei, direct na de ledenvergadering?
(Martijn)

Op 31 januari 2014, bij Chris en Gerda:

Dit turfcafé had als onderwerp fotografie. Zeer interessant aangezien bijna iedereen daar wel "iets" mee doet. Helaas waren er maar twee bezoekers, mij meegerekend, maar dat maakte het niet minder de moeite waard.
Wij hadden allebei foto's meegenomen en die werden besproken, dat is erg leerzaam omdat je op een andere manier naar je eigen foto's gaat kijken. Er is over nog veel meer gepraat en ik vond het best gezellig zo met ons viertjes! Jammer dat er niet meer waren maar het zij zo.
(Nienke)

Op 12 januari 2014, nieuwjaarsborrel bij Annemieke:

Volle bak op deze zondagmiddag, maar niet te druk om kennis te maken met elkaar, of om over allerlei zaken van gedachten te wisselen. Een bijzonder gezellige boel, waarbij ik me prima heb vermaakt. Mag vaker zo!
(Martijn)

Op 16 december 2013, bij Henny:

Een beetje overhaast kwam ik de parkeerplaats oprijden bij Henny Wittendorp. Mijn werkzaamheden waren een beetje uitgelopen, dus was ik niet helemaal op tijd. Een vriendelijke ontvangst door de dochter van Henny was mijn deel. We waren met z'n vieren, Henny's dochter zat er ook gezellig bij te haken. Het was een leuke bijeenkomst die avond.
Laat een ieder zich de volgende keer opgeven voor het bijwonen van een turfcafé. Het wordt pas ècht gezellig als jíj er ook bij bent!
(Dennis)

Op 2 november 2013, herfstmarkt in "'het Bargermeertje":

Een gezellige boel! Hoewel geen moment echt druk, is deze middag meer dan de helft van onze leden geweest. Er viel dan ook genoeg te zien: naast vlooienmarktspulletjes en tweedehands boeken ook zelfgebreide artikelen, kleine meubeltjes en speelgoed en voor geïnteresseerden een demonstratie glas-in-loodramen maken.

markt

Verder werden kniepertjes en poffertjes gebakken en cakes, broodjes, diverse soepen, appels en stoofperen aangeboden. Er is dan ook veel verkocht.
(Martijn)

Op 31 oktober 2013, bij Janny:

Ik denk dat dit het rustigste turfcafé aller tijden was want we waren maar met z'n drieën: Janny zelf, Nienke en ik. Er had zich nog iemand opgegeven maar achteraf bleek zij te hebben gedacht, dat het een week later was. Nou vind ik het nooit zo erg als het rustig is; op het moment dat er meerdere gesprekken tegelijkertijd gaande zijn, versta ik het slecht en binnen de kortste keren ben ik de draad helemaal kwijt. We hebben dus lekker gekletst en koffie gedronken. Janny's degoes draaiden rondjes in hun rad en Nienke probeerde de kat, Jesse te lokken. Omdat Janny veel hobby's heeft en allerlei dingen zelf maakt, heeft ze een huis waarin héél veel te zien is, ik bleef kijken. Hier een doos met allerlei herfstdingetjes, een glas met vogeleitjes, een prachtig gemaakt patchwork kussentje en allerlei gehaakte dingen. Ook maakt ze prentbriefkaarten, ze schildert en fotografeert dus we hebben ons geen moment verveeld. Het was een gezellige middag!
(Marian)

Op 2 oktober 2013, bij Miny:

Er waren niet veel mensen, maar dat mocht de pret niet drukken. Leuk ook om een nieuw lid te ontmoeten. Over van alles en nog wat is er gepraat, we hebben een rondleiding gehad langs alle spulletjes die Miny kwijt wil en dit alles gaf weer genoeg gespreksstof. Ook is er nog wat gehandeld. Miny, dank je wel voor je onthaal!
(Nienke)

Op 21 mei 2013, bij Bruce en Rie:

Hoewel een klein aantal bezoekers (5 leden) tijdens dit café, was het een zeer geanimeerde bijeenkomst. Bruce heeft verteld over een aantal van zijn hobby's, zoals electrotechniek, glas-in-loodramen vervaardigen (waarin hij ook cursusjes geeft, te voldoen in turven!), passen op huizen van mensen die vakantie hebben, computerprogramma's schrijven (ook voor LETS heeft hij een programma geschreven om te kunnen telebankieren, waarover hij op de ledenvergadering een korte uitleg zal geven) en nog veel meer. Deze keer is er niet gehandeld, maar het heeft wel weer bevorderd dat een aantal mensen elkaar weer beter hebben leren kennen.
(Barth)

Op 23 april 2013, bij Henk:

Deze dinsdag organiseerde Henk Vonder in Klazienaveen-Noord een turfcafé met als thema "Goedkoper leven". We waren in totaal met z'n elven. Henk is, met zijn achtergrond als marktkoopman, een makkelijke prater. Hij betoogde dat leven in een woongemeenschap veel goedkoper kan zijn dan op jezelf wonen. Niet alleen omdat je op huur en gas en licht kunt besparen maar ook voor de (onroerende zaak) belasting en allerlei andere zaken zou je goedkoper uit kunnen zijn. Zeker het overwegen waard! Er werd nog een beetje gehandeld en we kregen een rondleiding over Henk's kleine camping. Het was een gezellige avond.
(Marian)

Op 23 maart 2013, bij Nienke:

De aanloop was goed, met ook nieuwe gezichten. Eigenlijk is het naast handelen vooral een sociaal gebeuren en wat mij betreft gaan we zo door.
(Nienke - haar volledige verslag staat in nieuwsbrief 2013-1)

het turfcafe is open

Op 13 januari 2013, nieuwjaarsborrel bij Anja:

We hebben elkaar ontmoet voor een nieuwjaarsborreltje: relaxed, precies zoals ik hoopte. Je maakt her en der een praatje, hoort van iemands interesses en wederwaardigheden en raakt zo weer een beetje bekender met elkaar.
Ik hoop dat er nog veel turfcafe's komen en dat ook mensen die tot nu toe beschroomd waren, komen. Bel iemand op van de lijst die je kent, of iemand van de kerngroep om samen naar het café te gaan, wie weet is daarmee de drempel geslecht. Dus, tot hopelijk gauw tot ziens!
(Erma - haar volledige verslag staat in nieuwsbrief 2013-1)

Op 9 november 2012, wereldmaaltijd bij Loes:

In het najaar is er door Loes een wereldmaaltijd georganiseerd. We waren met 11 personen aanwezig. De bedoeling van de maaltijd is om gezellig bij elkaar te zijn, maar ook om te beseffen dat er voldoende voedsel op de aarde is, maar dat het niet goed is verdeeld.
Loes en een vriendin zijn de hele dag samen bezig geweest om de maaltijd voor te bereiden. Samen met haar man is de maaltijd opgediend. Na de maaltijd was er nog een spel georganiseerd.
Het was een heerlijke maaltijd en de sfeer was goed. Voor herhaling vatbaar!
(Dennis)

Op 13 oktober 2012, herfstmarkt bij Dennis:

Of het nu door het regenachtige weer of door het feit dat dit de eerste markt in jaren was werd veroorzaakt is niet duidelijk, maar de opkomst in Erica viel ronduit tegen.

markt

Met een bananendoos vol met zelfgebakken lekkers, eigengemaakte limonadesiroop en biologisch fruit kwamen wij weer thuis, kortom: er viel genoeg te halen. Volgend jaar beter?
(Martijn)

Op 9 oktober 2012 bij Pieter:

Er was een flinke opkomst en onder het genot van koffie/thee en sinterklaas-lekkers hebben we gekeken naar een diavoorstelling met uitgebreide uitleg over zijn tochten in het noorden van India. Zeer interessant! Daarna werd er, uiteraard, ook weer gehandeld. Pieter, bedankt!
(Nienke)

Op 25 augustus 2012 bij Marty & Barth:

Het meest noordelijke turfcafé ooit, in het pittoreske Bronneger. Een klein groepje, maar alweer met nieuwe leden. Tussen de buien door was er gelegenheid om de twee hectare (!) grote tuin te bekijken. Dat er zelfgemaakte jam en vlierbessensiroop werd verkocht, maakte het extra leuk.
(Martijn)

Op 22 juli 2012 bij Susan:

Vandaag was er een turfcafé bij Susan "op" Erica. Ook hier was er weer een aardige opkomst: twaalf mensen en bovendien werkte het weer geweldig mee! Het werd een gezellige bijeenkomst en Susan heeft ons nog rondgeleid op haar grondgebied waar zowel een pipowagen, zwembad, kleinvee en nog meer te bewonderen was. Erg leuk allemaal!
(Barth)

Op 15 januari 2012 bij Nati:

Deze eerste nieuwjaarsbijeenkomst van LETS verliep lekker gemoedelijk. Weer waren er nieuwe gezichten te zien (leuk dat het niet steeds hetzelfde groepje is!) en er werd, al etend en drinkend, nog flink gehandeld ook.
(Martijn)

Op 12 december 2011 bij Gerda & Chris:

Vergis ik me, of worden de turfcafé's alsmaar levendiger? Zomaar een doordeweekse decemberavond. Buiten is het guur regenachtig weer. Binnen zit een grote groep mensen, druk met elkaar in gesprek over van alles en nog wat. Chris laat ons negentiende eeuwse en vroeg-twintigste eeuwse foto's zien. „Vergeet PhotoShop, manipuleren met beeld is van alle tijden” is zijn verhaal, als je het in één zin zou moeten samenvatten.
(Martijn)

Op 8 november 2011 bij Johan:

Willem en ik zijn bij wijze van spreken nog geen dag lid van LETS Emmen of we werden al uitgenodigd voor een supergezellig turfcafé. Met de neus in de boter (appelgebak). We hebben een hele leuke en informatieve avond gehad bij Johan en zijn vrouw afgelopen dinsdag. De avond vooral gevuld met elkaar vertellen wie we zijn en wat we hebben gedaan in ons leven.
Dat leverde veel interessante informatie op. Tot mijn verbazing ontmoette ik Barth die mijn collega is op het Hunebedcentrum. En was ik onder de indruk van de kennis over permacultuur en van olie van Dennis. Het prachtige verhaal over het restaureren van oude auto's en motoren uit Oost Duitsland van Dinant. En het levendig vertellen over de onbevangen vrolijkheid van kleine kinderen door ex-leraar Johan.
De nadruk van de levendige gesprekken lag vooral op het laten werken van LETS Emmen. En dat gaat zeker gebeuren als het aan ons ligt. Ik zie uit naar het volgende turfcafé.
(Fia)

Op 10 september 2011 bij Dennis:

turfcafe

Dennis, ecologisch hovenier in Erica, leidde ons op een drukbezochte bijeenkomst rond op zijn bedrijf. Hij liet voorbeelden van permacultuur en leembouw zien en sloot af met een geslaagde workshop.
(Martijn)